Selamat Datang Ke Perlis


Selamat Datang Ke Perlis


Negeri Perlis Indera Kayangan merupakan negeri yang terkecil di Malaysia. Ia terletak di utara Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Thailand di sebelah utara, dan Kedah.Ibu negeri Perlis ialah Kangar yang juga merupakan pusat pentadbiran kerajaan Negeri Perlis.
Perlis sangat  terkenal dengan keindahan yang tenang suasana yang tidak terusik dengan pembangunan yang amat pesat. keindahan sawah pagi yang terbentang luas umpama landskap hijau memenuhi sejauh mata memandang. Apabila tiba musim menuai, kehijauan tersebut deselaputi dengan keemasan padi yang sudah sedia untuk dituai.

Perlis iklim mempunyai iklim monsun tropika dan suhu adalah seragam dalam lingkungan 21 darjah C kepada 32 darjah C, manakala cuaca biasanya kering dan panas dengan kelembapan di kawasan tanah rendah di antara 82% hingga 86%. Purata hujan tahunan negeri ini adalah sekitar 2500 mm dengan bulan-bulan yang paling basah dari Mei hingga Disember. Masa terbaik untuk Lawati Walaupun anda boleh melawat Perlis bulat sepanjang tahun, tetapi ia adalah lebih baik untuk mengelakkan melawat Perlis pada bulan paling basah iaitu dari Mei hingga Disember.